Гісторыя Беларусі IX-XVIII стагоддзяў. Першакрыніцы.


Помнікі старажытнай беларускай пісьменнасці / Уклад., уступ. артыкулы, каментарыі - канд. філалагічных навук А.Ф. Коршунаў. Мн., 1975.

Лист 7. До панов рад Великого княжества Литовского (13.III.1574).

До панов рад Великого княжества Литовского1

Освецоные а ясневельможные милостивые панове рада Великого княжества Литовского, панове, панове мои милостивые!

Даю ведати в(ашей) п(анскей) в(ельможности), паном своим милостивым, тых часов, марца третегонадцать дня, в суботу, приехал до Орши з Олександровы Слободы служебник мещанина виленского Лукаша Мамонича2 на имя Алексей, которому дня вчерашняго, в пятницу, две недели минуло, як з Олександровы Слободы выехал; а як з Москвы выехал, вчерашнего дня, в пятницу, марца второго, единадцатый день минул.

Тот Алексей о князю великом московском дал таковую справу, иж на тот час ест в Олександрове Слободе з обема сынми своими.

О справе его найпервей тое поведил, иж с черемисою и татары нагайскими перемирие взял, которые при бытности его князю великому и присяги чинили, и дары великие отнесли, и были честовани через колько дней великими достатки, на которых, де, честях и тот Алексей з иншими купцами тых панов е(го) к(о)р(олевской) м(и)л(ости), государя нашого милостивого, межи ними был. И вже, де, запевне князь великий при обех тых царствах — Казани и Астрахани преспечно зостал. И чинили, де, ему присягу не только о тые царства з ним покой заховать, але и противно каждого неприятеля его ему помогати. Яко ж, де, за певнее того там же тые купцы выведали, иж, де скоро о святках3, по всих границах панства его к(о)р(олевской) м(и)л(ости) Великого княжества Литовского войска татар нагайских и черемиские будут, где бы до часу того покой з ним зоставен не был.

А к тому и о том, де, так слыхать, и сами, де, москва некоторые, панствам тым жычливые, о том так говорать, где, де, в том року государ ваш з ним, государем нашим, дела якого делати не будет, на другой, де, год будет трудно до всего прийти.

К тому поведил тот Алексей тые новины, иж, де, при бытности их от цара перекопского был у великого князя посол4, которого, де, приймовал у городку у Братошине5, межи Александровую Слободою и Москвою, в посьродку по колкодесят верст6.

И коли, де, того посла приймовать мели, сам, де, князь великий сел на местцу своем государском и вложил шлык на себе бараний, а ермяк сермяжный7, а перед ними держали топор8. А сына, де, посадил подле себе в таком же убере.

И коли, де, посол перед него пришол, посельство справовал, в котором посельстве мовил от цара, абы ему давал с каждое головы людей своих по гривне, а Казань и Астрахань привротил, хотечи вечный мир сам через себе и на потомство свое з ним и потомству его заховати. А если бы того всего князь великий учинити не хотел, он ему обецал от цара, иж в него будет гостем на лето9, а в поминку подал ему от цара нож голый10.

То пак, де, князь великий, гды выслухал посельства, отказал, де, тому послу тыми словы: "Цар, де, господар твой, просит мене о дань, ино, де, нечого дати — он мене всего сам ограбил, а то ты, посол его, видиш, в чом я тепер сежу и ничого не маю, а што маю, то посылаю".

Знялши, де, тот з себе бараний шлык, а з сына такий же другий, и тому послу дал.

"А што, де, мне упоминаетса о царства мои, тому, де, быти не мощно. А обещаетса, де, ко мне на лето быть гостем, я, де, его жду и браги11, де, дополна навару. А послал мне через тебе, посла своего, нож, а я ему посылаю топор"12. И с тым того посла (отправил. — А.К.).

И тот же Алексей поведил, иж если бы, де, его не зашло таковое от цара перекопского посольство, бралсе, де, вельми охотно до Москвы, а з Москвы готовано, де, ему стацею13 аж до Якимова Починку. И што, де, которых людей, стрельцов потроше чесных, прислал был до Смоленска, ино, де, есми слышал тое, же и тых зась обернут до войска. Бо, де, вже заразом росказано, скоро по отправе того посла перекопского, всей земли готовится против татар на берег и на Оку реку. В(аши) п(анские) в(ельможности), панове мои милостивые, о всем том рачте ведеть.

С тым жычечи в(ашим) п(анским) в(ельможностям), моим милостивым паном, в ласце божей при добром здровью фортунного панованя.

Писан у в Орши, месяца марца 13 дня, року 1574.


1 У выданні Археаграфічнай камісіі тэкст гэтага Ліста пададзены пад № 5.

2 Лукаш Мамоніч — віленскі купец і грамадскі дзеяч, які разам з братам Кузьмой і Пятром Мсціслаўцам арганізаваў камерцыйную друкарню, дзе за перыяд з 1574 па 1623 г. было надрукавана шмат разнастайных па характару і прызначэнню мастацкі дасканала аформленых кніг.

3 "...о святках" — г. зн. напярэдадні духаўскіх свят, ці інакш — троіцына дня, які адзначаецца веруючымі хрысціянамі на 50-ы дзень пасля вялікадня. У католікаў духаўскія святы маюць назву "зялёныя святкі".

4 Тут, відаць, маецца на ўвазе пасол ад крымскага хана, бо ў Перакопе ніколі не існавала самастойнага татарскага царства. Вялікім жа ханам Крымскага ханства з 1551 па 1574 г. быў Даўлет Гірэй.

5 Братошына (пазней Братаўшчына) — сяло на р. Скальбе паміж Масквою і Загорскам. У Братошыне рускія цары звычайна спыняліся на адпачынак у час сваіх падарожжаў у Сергіеву лаўру. Тут Іван Грозны ў 1571 г. прымаў пасланцоў Даўлет Гірэя.

6 Вярста — старадаўняя ўсходнеславянская мера адлегласці, вядомая з XI ст. Велічыня яе вагалася ад 500 да 1000 сажняў. У Расіі з канца XVIII ст. і да ўвядзення метрычнай сістэмы мер яна раўнялася 1066,781 м. У Беларусі былі вядомы два віды вярсты — малая даўжынёю 1559,7 м і вялікая вярста — 1948,2 м.

7 Армяк сярмяжны — даўгаполы сялянскі кафтан з тоўстага непафарбаванага сукна дамашняй выпрацоўкі.

8 Відаць, маецца на ўвазе алебарда, якую па падабенству да тапара Кміта-Чарнабыльскі называе тапаром.

9 "...будет гостем на лето" — г. зн. прыйдзе летам ваяваць.

10 "...нож голый" — умоўны знак, які азначае аб'яўленне вайны.

11 Брага — род дамашняга піва. Тут слова ўжыта ў пераносным сэнсе.

12 "...посылаю топор" — г. зн. выклік вайны прыняты.

13 Стацыя (польск.) — від падатка, які збіраўся ў Рэчы Паспалітай з насельніцтва той тэрыторыі, дзе праязджалі кароль са сваім дваром ці дзяржаўны ганец, а таксама на ўтрыманне размешчанага тут войска. Збіраўся ён грашыма, фуражом і харчаваннем.


Hosted by uCoz